Witamina C, nazywana inaczej kwasem askorbinowym, znana jest przede wszystkim ze swoich wspomagających układ odpornościowy właściwości. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenie oraz utrzymuje odpowiedni metabolizm energetyczny. Jest także silnym przeciwutleniaczem, obniża ryzyko występowania chorób serca i poprawia wchłanianie żelaza

 

Witamina C występuje naturalnie w warzywach i owocach, takich jak: dzika róża, rokitnik, czarna porzeczka, natka pietruszki, papryka czerwona, brukselka, kalafior, szpinak, truskawki, kiwi, cytryny, pomarańcze, grejpfrut, limonka, pomidory, jednak owocem, który zawiera jej w sobie najwięcej, jest… acerola!

Pochodząca z egzotycznych Karaibów acerola przypomina z wyglądu wiśnię, jednak charakteryzuje się dość cierpkim i kwaskowatym smakiem. To właśnie w jej miąższu znajduje się prawdziwa skarbnica naturalnej witaminy C − średnio 1500 mg, co stanowi około 3 proc. jej składu. Jak wskazują badania, spożycie zaledwie 3 owoców aceroli pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik . Do jej niewątpliwych zalet należy łatwa przyswajalność zawartej w niej witaminy C, dzięki czemu wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga pracę układu krążenia (zapobiega miażdżycy) oraz obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Owoce aceroli nie są łatwo dostępne – po zerwaniu świeże są zaledwie przez kilka dni, dlatego też wymagają szybkiego przetworzenia m.in. w preparaty sproszkowane. Do czego możemy dodać mieloną acerolę? Doskonale sprawdzi się jako dodatek do smoothies, soków, deserów, owsianki czy musli.

Z roku na rok przybywa coraz więcej świadomych konsumentów, którzy szukają na rynku produktów naturalnych i sprawdzonych – i słusznie. Czy acerola jest takim produktem? Z całą pewnością!